Informasjon vedrørende godkjente å ikke godkjente kuler.

Publisert 31.03.2022

Pressemelding

Det har de siste ukene vært meget turbulent kring fjerning av godkjennelse av kuler og kuler som begrenses i bruk, men som beholder sin generelle godkjennelse.

Legg til det fakta at forskjellige organisasjoner har forskjellig regler så kan det for noen oppfattes som forvirrende.
Jeg skal nå prøve å klargjøre det hele.

 1. USBC har fjernet godkjennelsen for følgende kuler:
  Med serienummer som begynner på 6 og 7. De er fra 2016 og 2017.

  Purple Hammer. Med serienummer som begynner på 6 og 7. De er fra 2016 og 2017.

  Storm Spectre

  2. USBC har IKKE fjernet godkjennelse for følgende kuler:

  Storm Phaze 4

  Storm Electrify Solid

  Storm Trend 2

  900 Global Altered Reality

  900 Global Wolverine

  Roto Grip Ufo Alert

USBC har forbydd bruken av disse kulene i følgende konkurranser:

USBC Masters, U.S. Open, USBC Open Championships, USBC Women’s Championships, all PWBA Tour events, USBC Junior Gold and Youth Open Championships, USBC Intercollegiate Championships, USBC Team USA Trials, USBC Senior Masters og USBC Senior Queens.

Så hva er grunnen til at det kan oppleves forvirrende?

IBF, det Internasjonale Bowlingforbundet (heretter IBF), og alle medlemsland, forholder sig til USBCs liste over godkjent konkurranse utstyr.

 1. For eksempel kuler, kulevaskemiddel, sko og andre forbrukerprodukter.
 2. Baner, oljer, vaskemiddel, og annet utstyr relatert til baneforhold.
 3. Resultatpåvirkende utstyr som kjegler og kjeglemaskiner. Her er det fremfor alt mål, avstand og dimensjoner på kjeglemaskiner, kjeglematerialer, kjegledimensjoner og andre kjeglerelaterte spørsmål som plassering og hvordan kjeglene stilles ned/opp på banen.

Det er viktig å forstå følgende:

  • IBF er den instans, så kallet governing body, for bowlingsporten som har ansvaret for de generelle reglene som vi forholder oss til og har «det siste ordet» når det gjelder godkjennelser av utstyr for det internasjonale bowlingmiljøet, har anerkjent USBC, United States Bowling Congress, testfacilitet i Fort Worth, Dallas, USA, som den eneste godkjennelseordningen for utstyr til bowllingmiljøet.
   • Men IBF kan, som i fallet med stringmaskiner, godkjenne eller underkjenne utstyr uten å involvere testfaciliteten hos USBC.
  • USBC er det Amerikanske bowlingforbundet og har samme funksjon som Norges Bowlingforbund.
  • PBA, Professional Bowlers Association, er en egen organisasjon som har sine egne regler. De har med andre ord IKKE noe med IBF og USBC å gjøre. De er en egen organisasjon på samme måte som for eksempel NHL og så videre.
  • Norges Bowlingforbund følger de regler som IBF gjør gjeldende til et hvert tidspunkt. Dette gjør at Norges Bowlingforbund IKKE trenger å gjøre endringer av regler på de områder hvor vi henviser til IBFs regelverk.
   • Norges bowlingforbund har områder hvor særnorske regler er gjeldende, men ikke når det gjelder utstyrsspørsmål eller for approberte konkurranseformater. For approberte konkurranser og ligaer så følges reglene satt av IBF.
  • EBF, det Europeiske Bowling Forbundet (heretter EBF), følger IBFs generelle regler.
   EBF har, på samme måte som Norges Bowlingforbund og USBC, noen særregler ved mesterskap og konkurranser.
  • Det er enhver utøveres skyldighet at til ethvert tidspunkt, til hver konkurranse og turneringsarrangement, være oppdatert på gjeldende regler og forholde seg til de. Både lokale og generelle regler.
   Å bryte disse kan, og skal, medføre reaksjoner fra turneringsarrangør. Utøvere kan IKKE skylle på at man ikke viste om eller var klar over en regel.
   Reglene er satt opp for å ivareta det generelle Fair Play konseptet som gjelder for alle idretter.
Emne: ,