SANDNES BK – «ANNERLEDESKLUBBEN»

Publisert 28.09.2023

En kunne høre før i tiden at der kommer Sandnes – de «rare». Kanskje det med å være litt annerledes har ført til det en ser i dag. En klubb hvor medlemsmassen øker. Medlemstallet er nesten doblet det siste året, og snart runder vi 50 medlemmer.

Klubben har som fokus å gi et tilbud til alle. Å drive en idrettsklubb kan ha mange aspekter, og ulike idrettslag har ulikt fokus. Sandnes BK har gått «all in» og satser på at det er mulig å ha fokus på alle. Vi mener at det er viktig å ta det samfunnsansvar en har ved å drive et idrettslag.

Så over tid har folk sett at det jobbes godt og brett i Sandnes BK og dette trekker stadig flere medlemmer.

I 2017 startet klubben et ettervern prosjekt for rusmisbrukere. Dette kan sammenliknes med gatelag i fotballen. Deltagerne i prosjektet ble innlemmet i klubben som alle andre og ble tatt med på lag i ligaen. Et absolutt krav er at alle medlemmer skal være rusfrie på trening og i konkurranse. Samt at alle utøvere skal gjennomføre NIF’s «ren utøver».

Neste steg i å være «annerledes» var å starte et samarbeid med Jæren Industri Partner. Nok et tiltak for å ta tak i samfunnsansvaret ved å drive idrettsklubb. Har en av ulike grunner vært utenfor arbeidslivet en stund, er det godt å komme inn i et idrettsmiljø hvor en uansett ferdighetsnivå blir verdsatt. Idrettsglede er viktig. Den ser en mye av i Sandnes BK.

For å sikre at medlemstallet skal fortsette å øke satser vi på rekruttering i alle ledd. Derfor har vi også en egen gruppe for barn og ungdom. I denne gruppen ønsker vi å øke antall medlemmer. Vi vil derfor arrangere en bowlingskole for målgruppen 3. – 7. klasse i høst.

Et godt samarbeid med hallen er viktig. Hvor både klubb og hall må gi og ta. Flere i klubben har fått opplæring for bruk av oljemaskin og kan fikse enkle banefeil. Så vi kan olje banene akkurat når vi vil. Til gjengjeld vasker vi banene jevnlig manuelt. Da får vi best mulig baneforhold.

Nå har vi tre faste treningsdager i uka pluss juniortrening. Vi har organisert treningene med at en dag er egentrening og to er med instruksjon for de de som ønsker. Klubben har to utdannede instruktører gjennom NBF systemet. Sammen med rutinerte spillere hjelper vi de nye med grunnleggende teknikk. Ingen i klubben blir presset til å få et treningsopplegg. Men de fleste vil ha veiledning og tar det imot med stort smil om munnen. Juniortreningen har et fastsatt opplegg for å lære teknikk, sparesystem med mer. Men her og er det idrettsgleden og leken som er det viktigste. Har utøveren lyst til å prøve noe nytt eller teste et trickshot så er det kult.

Alle synes det er gøy å konkurrere. Nye spillere blir raskt tatt med for å spille liga (hvis de ønsker). Vi arrangerer en lokal cup så en fort lærer seg hva det vil si å spille turnering. Og klubben arrangerer helgeturneringer. Her vil jeg trekke frem det jeg synes er den artigste turneringen i året «Crazy four» hvor en spiller på fire ulike profiler over 4 serier. Nok en gang tørre å prøve noe nytt. Etter at vår turnerings guru, Sigurd, hadde spilt en long/short turnering lyste pæra. Hvorfor ikke teste å ha en turnering med 4 ulike profiler? For å fordele arbeidsmengden av å arrangere oppfordrer klubben sine medlemmer til å ta turneringsleder kurs.

Så for å oppsummere så er klubbens viktigste mål «folkehelse» og «livsmestring». Å gi alle som ønsker å spille bowling et tilbud tilpasset sitt nivå, og hvor alle er en del av et felleskap.

 

Eivind Olsen for Sandnes BK