Dobbel øvelsen ferdig for EM 2022

Publisert 05.06.2022

– Det er forskjell fra dag til dag, stor forskjell ut ifra hvem som spilte på banene før, og lite marginer selv for verdens beste spillere.

 

Mesterskapet fortsetter med dobbel øvelse, ny dag med spillere som prøver nye teknikker, med ett helt annet spill enn i singel øvelsen. Les om singel spillet her.

Alexander Beck og Georg Skryten, og Christer Aker og Adrian Kindervaag spilte i går, mens Tore Torgersen og Kenneth Hermansen spilte ferdig i dag. Det er mye lærdom fra dobbel øvelsen som kommer til å bli tatt i bruk videre, med trios som begynner i morgen og fortsetter på tirsdag.

Det er også observert fra Leif Espen Skjegstad at mange spillere prøver helt nye linjer og kuler enn det som ble tatt i bruk på singel øvelse, som gjør at dobbelt spillet ble mye mer annerledes og vanskeligere.

Se Tore Torgersen prøve seg på en 300 serie her!

 

Pulje 1 – Alexander Beck og Georg Skryten

Ny dag og nye muligheter, og i første pulje finner vi Alexander og Georg. Det var en annen luft kvalitet i hallen enn fra de andre dagene, mye høyere luft fuktighet og da blir det også endringer på banene, i forhold til hvor mye oljen endrer seg. Det hjelper også ikke på teknikken til spillerne, eller mengde fokus som er nødvendig på ett sånt mesterskap der du har ingen marginer.

Alexander, som Ulf sier er en av de beste i Norge på å fylle ruter med spare kastet, begynte dessverre å slite litt fra starten av med sparespillet, og det gjør ikke noe godt for den selvtilliten du trenger for å spille gode serier. De klarte å rydde opp i dette utover seriene, men det er ikke lett og hente seg inn igjen mentalt sett etter en sånn start.

Georg var klar for å spille godt i dag, og dessverre litt for klar for han hadde virkelig lyst til å få vise seg fram. Det ender som regel med, som i dette tilfelle, at du får litt høye skuldre og ikke klarer helt å slappe av. Da ødelegges fort teknikken, og må brukes litt tid til å finne fram igjen. De klarte heldigvis å rydde opp i det etter hvert som spillet fortsatte, men dessverre ikke raskt nok til å kunne konkurrere om å spille videre i dobbelt puljen.

 

Resultatliste fra «Doubles Squad 1» fra Bowlingresults.info

 

Pulje 2 – Christer Aker og Adrian Kindervaag

Christer spilte solid i dag, med ingen store feil slipp eller teknikk problemer, men han hadde noen par småfeil som straffer ekstremt på en sånn profil. Bommer en flis eller to ut så blir det fort til en splitt som ødelegger strike rekker, og da er det vanskelig å legge seg opp for høyere poengsum. De løste banene litt annerledes enn de gjorde forrige gang de spilte, men det har også mye om å gjøre hvem som spilte på banene før de.

Adrian hadde enn litt verre dag på banene, har spilt solid bra teknisk fra tidligere i mesterskapet, men han slet voldsomt på den nye dagen. Det var mye mer variabelt enn før, og da ble det dessverre ikke noe resultater å skryte over. Det er fortsatt en veldig bra innsats, men det er som sagt veldig vanskelige forhold.

 

Resultatliste fra «Doubles Squad 2» fra Bowlingresults.info

 

Pulje 3 – Tore Torgersen og Kenneth Hermansen

Så var det over til de 2 gladkarene som er på bildet over, Tore Torgersen og Kenneth Hermansen.

Tore hadde kanskje ett litt dårlig kulevalg i starten, litt for kraftig backend kulereaksjon, men var ingen katastrofe. Men det gjør selvfølgelig litt med hvor mye du kan senke skuldrene og slappe av, hvis du har en serie i starten på 180 istedenfor 220. Men han løste det bra videre og hadde også rekke på på 10 strikes på rad i serie 5, men han fikk ett litt dårlig slipp og da er det rett over på en splitt.

Kenneth Hermansen hadde også en liten nedtur fra singel øvelsen, men han hadde serier inne der alt satt som en kule, men det var de små marginene som gjør at det ikke er mulig å bygge opp rekker.  De spiller kanskje på samme oljeprofil som de gjorde på singel øvelsen, men mange av spillerne fra andre land har gått litt fram og tilbake på hvilken teknikk de spiller med. Dette gjør at våre spillere møter på helt andre forhold, der banene bryter ned på andre måter. Det er en stor del spillere som går over til og lofte kulen over rennen og få en fin vinkel inn fra den siden, men dette er noe som ikke alle de norske spillerne har inn.

 

Ett eksempel på hvor mye det kan endre seg fra dag til dag, er Markus Jansson fra Sverige. Han var den desidert beste spilleren på singel øvelsen, med en score på 1486/6, men i dag «raste» han ned på poengsummen til 1227/6. Det er også forskjell fra bane til bane her hos andre spillere, Thomas Larsen fra Danmark for eksempel hadde en start på nærmere 250 i snitt de første 4 seriene, før han ble slått med en serie på 150.

Du må være på ditt beste gjennom alle seriene som blir spilt, og ha full fokus på hvert eneste kast. En liten feiljustering eller ett lite glipp i tankegangen på kastet, så blir det fort en vanskelig splitt og du går glipp av sjansen for videre spill.

 

Resultatliste fra «Doubles Squad 3» fra Bowlingresults.info

 

Norge ligger litt bak

Og det er ikke bare med tanke på resultatene i dette mesterskapet, men på ting som blant annet overgang til den moderne bowling teknikken, mulighetene til å øve på forskjellige olje typer, og spill på vanskeligere og annerledes profiler. Vi ligger også bak med tanke på konkurranse spill, og trening på å spille blant spillere som spiller på andre måter enn det som er «standarden» i Norge. Sant skal nå sies, vi i Norge har hatt mye mer nedstenginger pga. koronapandemien enn andre land som ligger lengre oppe på listen, med færre muligheter til å bygge opp selvtilliten med å spille i konkurranser, og det er en stor del av sånne type mesterskap.

En av de større oppgavene til SportBowlingNorge er å gjøre forskjellen fra Norge og andre høyere presterende land mindre. Dette gjøres med å ha fokus på overgang til en mer moderne bowling stil, ha vanskeligere profiler som spillere kan trene på, og legge til rette for at de spillerne som trenger det får den hjelpe de ønsker for å kunne utvikle seg videre.

Den moderne bowling teknikkens viktighet i mesterskapet og i framtiden

En av de viktigste tingene som det bør legges vekt på av de klubbene og kretsene i Norge som ønsker å ha spillere på toppnivå, er at den moderne bowling teknikken må begynne å komme på plass i Norge. Under dette mesterskapet er det lett å se resultatmessig, hvem som har klart å bygge opp stilene på moderne måte, og hvem som fortsatt ligger på den eldre, tradisjonelle måten. Du trenger en viss type kraft for å komme over det tørre midtpartiet, men du trenger også nok rotasjoner for å kunne få kulen muligheten til å gripe tak i banen for å vende seg inn, og det er noe som de med den tradisjonelle måten sliter med.

Den største forskjellen er hvor mye kraft du kan få bygge opp med en moderne stil. Du får høyere fart og mer rotasjoner, uten at det går ut over mengde muskler og krefter du må bruke i hvert kast. Vi sier ikke her at denne moderne type bowling stil er noe som er blitt utviklet de siste 30 årene, men nærmere de siste 10 årene og vi må raskt begynne å bruke denne type moderne bowling stilen som en basis for treninger i klubber hvis vi skal ha noen som helst sjanse i de internasjonale mesterskapene i årene som kommer.

Hovedforskjellen på moderne og tradisjonell bowling stil, er hvordan kulen ligger i forhold til beina og hode. På en tradisjonell stil, holder du kulen til siden av kroppen, og på den moderne siden holder du kulen under hodet og foran kroppen. Dette krever ett litt annerledes fot arbeid, og en annen stilling fra starten av, men det gjør at det er mye enklere å ha kontroll på svingen, og gjør det mye enklere å bygge opp rotasjoner og kraft med bruk av de store muskelgruppene i kroppen. På tradisjonell måte, har du kun kraften fra svingen og armen og mindre muskelgrupper, og det gjør at det er mye vanskeligere å gjenta kastene hvis du først trenger mer fart.

Utviklingen av bowling idretten, med tanke på teknologien i kuler, olje og oljemaskiner, tilsier at vi må bli bedre på den moderne bowling delen for å kunne ha gode sjanser i internasjonale mesterskap. Den tradisjonelle måten fungerer muligens fint for de nasjonale turneringene, men med engang du krysser grensen så er det fort at vi møter på en vegg.

 

Mesterskapet fortsetter i morgen med trio

Totalt sett har Norge blitt dyttet ned til 12. på snitt listen, Statistikken finnes på menyen på denne siden.

Trios begynner i morgen, mandag 06.06 kl. 10. Da begynner Tore Torgersen, Kenneth Hermansen og Christer Aker på sine 3 første serier i trios squad 1. Deretter begynner Alexander Beck, Georg Skryten og Adrian Kindervaag kl. 13:45 på sine første 3 serier, og så fullføres trios øvelsen på tirsdag.

Det blir mer samarbeid i trios enn til vanlig, mer pause mellom kastene og mer tid på å planlegge, så det kan igjen lage generelt sette høyere resultat på alle. Følg med under!

 

Live stream kan finnes på «Suomen Keilailuliitto» aka «Finnish Bowling Federation» sin youtube kanal: https://www.youtube.com/channel/UC5V9RbSs4PkuBgnARoiVBuQ
Live score finner du her: https://onlinescoring.meriq.com/scoring.asp?alley=110
Nettsiden for mesterskapet: https://bowlingresults.info/emc/2022/

Skrevet av Martin Træen Remen