EM Damer Danmark – Første 2 dobbel puljene spilt

Publisert 14.08.2022

På den tredje offisielle spill dagen finner vi 2 puljer med Dobbel, med Heidi Thorstensen og Sanne Ørdal på første pulje og Jenny Mathiesen og Åse Jacobsen på andre pulje.

Det er tøft, men jentene har en veldig positiv holdning prøver sitt beste i møte med vanskelig utfordring.

Oljeprofilen er en 39 fot profil med en kombo mellom Kegel FIRE og Kegel ICE, som gjør at profilen endrer seg en god del raskere. Men selv om oljeprofilen invitere til spill på kanten, må spillerne holde seg unna der på grunn av topografien i hallen. Lengre nede i artikkelen er en kort forklaring på topografi.

 

Som på de aller fleste mesterskap, så øker utøverne resultatene gjennom spillingen, og det samme gjelder her for noen av de norsk spillerne.

 

Pulje 1

Sanne og Heidi begynner puljen kl. 9 med en relativ tøff start på totalt 297. Dette hjelper selvfølgelig ikke noe særlig på den nervøsiteten og spenningen man har på ett sånt mesterskap, men de holder fortsatt den positive holdningen og prøver å finne fram til gode løsninger.

Neste serie ble en økning for de begge, men ettersom banene endrer seg så raskt så er det ikke så lett å bygge opp på det som fungerer litt. Man må finne noe som gir 4-5 strikes på en serie, og som etterlater enklere sparer for å klatre seg opp til en plass blant de topp 4. Her er det ikke om å gjøre å finne 240 og 250 serier, her er det å finne de på 210 – 220 som er det man trenger for å være med videre.

Du kan ikke håpe på marginer, her er det om å gjøre å holde seg innenfor din stav og klare å legge nok trykk og kraft i kulen for å samle inn strikes.

Man får gjerne også lavere score i sånne mesterskap enn om man bare skulle spille på samme profil og forhold utenfor mesterskapet, men det er fordi at selv om man ikke kan sikre seg en topp 4 på den øvelsen man spiller nå, så kan man bruke de siste seriene på å lese og lære seg banene til neste øvelse.

 

Pulje 2

Jenny og Åse starter sin pulje nærmere kl. 14, og her var det strålende spilt fra Jenny sin side. Hun har gode jevne resultater ettersom hun klarer å legge litt trykk i kulen og spille litt lengre ute enn det de andre gjerne klarer.

Åse har ikke helt funnet den gode løsningen fra starten av spillet, men hun hadde en god avslutning på 257. All spill er lærdom, og på ett sånt mesterskap så tar man den lærdommen man kan få, og bruker det i videre spill til å hjelpe seg selv og lagkameratene.

Det er som sagt forskjell fra det man har under prøve innspilling tidligere i uken, og hvordan det er å faktisk spille på mesterskapet. Dette gjør at man gjerne tar med seg en eller to kuler som kanskje kan være ubrukelig når man har kommet litt inn i mesterskapet, men det er dessverre ikke mulig å endre på, og man må da gjøre det beste ut av situasjonen.

Kanskje det er nerver under mesterskapet som gjør at man spiller annerledes i forhold til innspilling og gir kulen en litt annen reaksjon? Kanskje motstanderne har endret på spill teknikken sin? Det er ingen fasit på dette, men kan være gøy å spekulere på.

 

Topografi

Har du noen gang spilt på hjemmebane og merket at for eksempel bane 7 og bane 8 er alltid mye «glattere» enn bane 5 og 6? Eller har du alltid måtte spille 2 staver lengre til venstre på bane 4 enn alle andre baner? Dette har faktisk en forklaring, og dette er informasjon som blir gitt til alle spillerne på store mesterskap.

Bilde under er 2 eksempler på topografi kart. Grønt område kan du se på som helt flatt. Ved mørkere blå vil kulene bevege seg mot høyre, og ved mørkere rød vil kulene bevege seg mer mot venstre.

Det som du da kan risikere hvis du spiller helt på kanten på banen til høyere, er at kulen kan gå i rennen på banen til venstre hvis du har nøyaktig det samme kastet. Det som også kan skje er at kulen må bruke ekstra mye energi for å «klatre opp motbakken» for å nå inn igjen til kjeglene, som da kan gjøre at du får ett ganske dødt treff selv om du treffer lommen.

På store internasjonale mesterskap brukes en maskin for å lese av banene og lage det om til de kartene som ligger tilgjengelig for alle her: LaneMap Guide EWC 2022 Aalborg, Denmark Du kan se igjennom alle banene selv, og de hva våre utøvere må tenke på!

Coachene og spillerne som er med på mesterskap må da ha topografikartene klar og i bakhodet når de spiller og gjør justeringer, for å vite om man beveger seg inn i ett område med mye krefter som arbeider i mot deg, eller om man beveger seg inni ett område som gjør at kulene kan skru mer enn forventet.

Hvis du da kombinerer dette med en krevende oljeprofil sammen med to forskjellige type oljer, og med mange spillere med forskjellige linjer, så er det enkelt å forstå at dette ikke er bare å kaste som man gjør hjemme.

Videre spill i mesterskapet

I morgen begynner siste dobbel pulje kl. 10 og der skal Grethe Fosseide og Jeanett Johansen spille. Du kan følge med her:

Offisiell nettside
Online live score
Lanetalk – Løvvang Bowling
Livestream