Sommerleiren 2019 – med blikket fremover.

36 flotte ungdommer hadde valgt å bruke en uke i Juni på å forbedre sine bowlingkunnskaper og utvide vennekretsen i bowlingmiljøet.

Den tradisjonelle sommerleiren ble i år avholdt på Flisa med Solør bowlingklubb som arrangør fra den 23. til 28. juni. Leiren ble avholdt i Solør Bowlinghall og samtlige deltakere og trenere overnattet på den nærliggende Åsnes Ungdomsskole.
Trenere i år var Hovedcoachen i bowlingforbundet Ulf Hämnäs, som kom rett fra herre EM i München, trenerutvalgets leder Leif E Skjegstad (Trønderstrike) og Moldes ildsjel Tore Danielsen, som gjør et fantastisk arbeid i Molde med både unge utøvere og damene i hallen. I tillegg så var Gjermund Mathiesen, Solør BK, med hver dag både på teori og ute på banene. Også Knut Atle Skoglund, Solør BK, var innom og bistod på banene.
Fra onsdagen var landslagsspiller Alexander Beck med og delte med seg av både erfaringer og arbeidsprosesser fra sin utvikling og spill. Alexander var også et meget godt tilskudd og «verktøy» for trenerne på banene med sin kunnskap og gode holdning til kvalitetstrening.
Men ukens store mann, som fikk alt til å flyte flott og hadde en meget god hånd med alle deltakere, var Jørgen Mathiesen, Solør BK. Han ordnet og fikset det meste hele uken og skal ha en meget stor honnør for at det fungerte så bra som det gjorde. Jørgen hadde god hjelp fra Andrea Kvernhusløkken, Solør BK, med å holde orden på alle deltakerne.
Jørgen hadde full kontroll på hele arrangementet og med de fantastiske medlemmene i Solør BK som ordnet med transport, aktiviteter og mat hele uken kan Sommerleiren 2019 kun legges til historien som meget vellykket. Det var mange medlemmer som var i sving fra Solør BK og Hilde Slettvold og Jørgen hadde koordinert uken på en mesterlig måte med alt fra måltider til nattvakter på skolen. Og alt dette med et fantastisk humør og alltid et smil på lur. Dette gjorde det meget komfortabelt å være trenere der.
Når det samles 36 ungdommer i alderen 12-18 år så skjer det selvfølgelig ting. Alle hendelser som oppstod ble avklart og håndtert rask på en eksemplarisk måte.

Uken startet, som vanlig, med en analyse av spillerne og gruppeinndeling. På mandag ble deltakerne inndelt i «hovedgrupper» i henhold til alder og erfaring. Undergrupper i henhold til 1.-hånds og 2-hånds -teknikk ble også notert.
Deltakerne ble også tildelt et innbundet kompendium, med ukens hovedtemaer beskrevet for både 1-hånds og 2-håndsspillerne, som ble gått gjennom under uken. Presentasjonene som ble gjort i relasjon til kompendiet var mer omfattende og beskrivende. Deltakerne får tilsendt disse presentasjonene på innen denne uken er over.

Mandagen fortsatte med Teori og praktiske øvelser frem til middag.
Etter middagen fikk vi besøk av Sunn Idrett v/Margrete Hjellen. Margrete hadde en meget flott presentasjon for ungdommene i henhold til kosthold både til hverdags og trening. Deltakerne fikk også lære seg om de 3 B’ene – Byggesteiner, Beskyttelse og Bensin(energi), på en enkel måte.
Mandagen ble avsluttet med en fotballturnering.

På tirsdagen hadde Sommerleiren besøk av bowlingforbundets Mental trener/coach Tord Nordbotten Saastad som gikk gjennom både teoretiske og praktiske mentale prosesser med de eldste og hadde også en mer praktisk tilnærming med de yngre.
I tillegg ble det arbeidet med oppstilling/startposisjon, AMM og slagsirkelen.
Tirsdagen skulle avsluttes med besøk på stranden og grilling. Grunnet utfordringer med været ble det raskt returnert til skolen hvor det ble forskjellige aktiviteter.

Onsdagen gikk i presisjonens tegn på formiddagen for de yngre og 1-håndsspillerne gjennom forskjellige treningskjemaer.
Innen lunsj fikk de eldre 1-håndsspillerne et meget velbehøvelig fysisk treningspass i regi av Tore! Her fant vi store forbedringspotensialer på kjernemuskulatur hos flere. Tore brukte øvelser fra www.skadefri.no. (appen Get Set).

Formiddagen for 2-håndsspillerne var spesialtilpasset 2-håndsteknikk og de hadde både teori og praktikk på banene. 2-håndsspillerne fortsatte også med dette etter lunsj. Hele denne sesjonen var styrt av Leif, og direkte relatert til hans arbeid, og observasjoner, vedrørende 2-håndsbowling. Leif var hos Kegel forrige året for faglig påfyll vedrørende 2-håndsteknikk og har arbeidet frem meget gode prosesser for 2-håndsspillere.

Etter lunsj fikk de yngre litt mer tid i gymsal og annen aktivitet. Grunnet at det allerede var flere av de yngre utøverne som begynte å få litt slitne hender og fingrer ble programmet noe annerledes for dem for å spare fingrene til videre spill i uken.
Imens de yngre var i gymsalen ble det fokus på fotplassering, stegrytme og hvordan vi skaper rom for svingen. Prosessen med å lære seg å trene med føttene i forskjellige korridorer kan være utfordrende men meget nyttig. Tilpassing til kravene som den moderne bowlingen stiller på dagens utøvere er strukturert på lignende måte som måten man trente før i tiden. Altså ikke overlatt til tilfeldigheter, men med personlig tilpassing i stedet for å bli støpte i samme form og mal.
Etter middagen ble det tid for Frisbeegolf.

Vel tilbake på skolen kom Antidoping Norge på besøk. Hans Jørgen Kvåle hadde en meget engasjerende og opplysende presentasjon der deltakerne fikk en bedre innsikt i hva doping er og hvordan det skader kroppen, hvordan dopingprøver tas, hvilket arbeid Antidoping Norge gjør og effekten/konsekvensene av kosttilskudd. De fikk også svare på spørsmål via Kahoot appen.
Hans Jørgen fikk også mulighet å fortelle om effektene fra Energibrus og hvordan Antidoping Norge og Norges idrettsforbund ser på disse produktene.
Energibrus er sterkt frarådet generelt men absolutt for yngre utøvere.
Holdningen vedrørende Energibrus ble også formidlet til utøverne ved gjennomgang av regelverket for uken hvor det ble informert om at Energibrus IKKE var tillatt i det hele tatt under Sommerleiren.

Torsdagen hadde fokus på presisjon og sparespill for de yngre.
De eldre 1-hånds- og 2-hånds-spillerne, fortsatte arbeidet med teknikken fra onsdagen og fokuserte på steg og timing.
Etter lunsj begynte gikk de yngre, og de som kjente at det var bra med en pause for fingrene, til gymsalen for aktivitet med Alexander mens de øvrige gikk på banene og fikk en innføring i -31 exit regelen og hvordan den praktiseres. Det ble også arbeidet med hvordan kulebanen optimeres gjennom å bruk 6’ – 11/12 regelen.
Dagen ble avsluttet med bowlingøvelser utomhus. Leif introduserte deltakerne for forskjellige treningsmomenter som kan gjøres utomhus, eller hjemme, når det kommer til slipp, ansats og timing trening. Kunnskap om hvordan man kan bruke Amerikanske fotballer og kjegler for å forbedre svingkorridor, timing, slipp og ansats ble gått gjennom på plenen utenfor skolen.
Etter litt «egentid» for deltakerne ble det kveldsmat innen hele gruppen, sammen med mange voksne fra Solør BK, gikk en tur innom Solør mart’n og lytte en liten stund til Vazelina Bilopphøggers innen det ble sengetid.

Fredagens innehold ble avslutningsturnering med forskjellige premier.
Etter avslutting etter lunsj ble det mulighet for alle å spille mer og få arbeidet på personlige detaljer. Noen var selvfølgelig så slitne etter en ukes bowling at de heller tok en forlenget pause.
Det var mange meget trette deltakere som vende hjemover under fredagsettermiddagen.

Enda et Sommerleir er gjennomført og det er gledende å se så mange lovende juniorer og ungdommer. Moderne bowling gror, det ser vi på at det er fler 2-håndsspillere og at det er fler og fler som tilpasser timing og sving etter hva som kreves av det moderne spillet.
Men det er fortsatt en del utfordringer ute i miljøet innen de moderne og oppdaterte kan få ordentlig fotfeste i miljøet. Årets «kull» med deltakere har fått med seg dokumentasjon om hva det handler om i fremtiden. Presentasjonene blir også sent deltakerne sammen med dokumentene som er brukt for treningsøvelser som ble brukt i uken.
I tillegg til dokumentasjonen har også VBS bowling sponset med microfiber «puffball» og en microfiber klut til alle deltakerne. VBS sponset dette som tillegg til å ha stått for årets deltakerskjorter, noe som var meget oppskattet av deltakerne.
Samtlige deltakere kommer også å få en tilbakemelding i henhold til de videoer som ble tatt av alle utøvere i begynnelsen av uken og under avslutningsturneringen.

 

 

Bowling Norge ønskes herved en riktig god sommer!