Referat: Serieavslutning og «Kongslekene 2019»

Av Per Iversen / 2019-04-08

Sist helg skjedde det mye i bowling-Norge. Det var selvsagt serieavslutning, inkludert kvalifiseringsspill  –  men det ble også avholdt «Kongslekene 2019» for spillere med litt ekstra utfordringer. Bildet viser disse deltagerne, her snakker vi om idrettsglede av beste merke! Mer om dette nedenfor, men først litt om avslutningen av ligaspillet: (Den delen er hovedsaklig skrevet av Frank Selvåg, på oppdrag fra NBF.)

Damelaget til Solør BK var før siste serierunde allerede seriemestere. For herrelaget ble det først avgjort i de siste rutene av sesongen.

HERRER: Før siste serierunde var det bare 2 banepoeng som skilte Solør og TBK. TBK hadde siste kamp hjemme, mens Solør hadde en tøff bortekamp mot Briskebyen. Bare 1 banepoeng fordel Solør avgjorde årets sesong. TBK slo Munken 10-2 og hadde et svært godt utgangspunkt, men det ble med nesten. Solør vant 9-3 på Hamar og kunne sammen med damelaget feire dobbelt gull. Solli ble årets bronsevinnere. Nyopprykkede Cross kunne i teorien stjele medaljene, men Solli vant ganske klart borte mot Ringerike i Hønefoss. Det var avgjort for mange serierunder siden at Ringerike skulle ned til 1. divisjon. De endte årets sesong med 1 seier og 17 tap. Arctic Strike, Mascot og Glåmdal kjempet for å unngå den siste nedrykksplassen. Mascot gjorde en sterk jobb i Stavanger borte mot Cross og vant sin kamp 7-5. Arctic Strike og Glåmdal spilte mot hverandre i Tromsø og hjemmelaget var overbevisende på kortoljen og vant 11-1. Glåmdal blir med Ringerike ned til 1. Divisjon i neste sesong.

Jørgen Mathiesen fra Solør BK, Audun Boye Hansen og Thor Kristian Ø. Solberg fra Solli BK deler snitt banepoeng denne sesongen på 0.7222. Jørgen er plassert på 1. Plassen grunnet høyere snitt (213,98). Audun og Thor Kristian spilte hele sesongen som dobbeltpartnere.

DAMER: Solørjentene ble seriemestere allerede i slutten av februar. I deres siste kamp borte mot Fyllingen ble det dessverre flytrøbbel som følge av tåke, noe medførte at Solør-jentene aldri fikk landet i Bergen. Kampen fikk av Seriekomiteen status som «ikke spilt». Denne avgjørelsen ble fattet mens Solør-laget satt på Gardermoen og ventet på ny flyavgang. På det tidspunkt var de andre kampene ferdigspilt, og det var blitt klart at kampen i Bergen ikke ville få betydning for den øvrige tabellen i Macron Damer. (Hadde kampen fått betydning, ville den selvsagt blitt omberammet/blitt spilt på et senere tidspunkt.) Arctic Strike ble årets sølvvinnere. Frogner kunne ha tatt disse medaljene, men de tapte borte mot TBK og fikk da bronsemedaljer. Fyllingens håp om å ikke rykke ned stod altså i kampen mellom Glåmdal og Solli. Glåmdal vant kampen 7-5, og sendte Fyllingen ned et hakk i ligasystemet.

Snitt banepoeng deles mellom de tidligere lagvenninnene Åse Jacobsen fra Trondheim BK og Andrea E. Hansen fra Arctic Strike BK. Begge endte på 0.75 poeng pr serie, men siden Åse spilte flere serier er hun rangert som nummer 1.

1. divisjon HERRER: Drammen Tigers ble gullvinnere og tok kanskje ikke tapet for Rana så tungt i den siste seriekampen. Sammen med Drammenserne så får vi et hyggelig gjensyn med Vepsa fra Kristiansand. Det er nå 10 år siden sist og 3 av de som spilte siste seriekamp i 2008-09 sesongen spilte også i helga som var. Vepsa vant siste seriekamp 7-5 borte mot Larvik BK i det som var en ren oppsykkskamp. Stord slo Askøy 10-2 og kapret bronsemedaljene. Askøy har vært klare for 2. divisjon i en lang stund. Molde ble det siste laget som slår følge ned. Molde møtte Solør BK 2 og måtte vinne for å berge plassen. Solørs andrelag vant kampen 8-3. 

Førsteplass i snitt banepoeng gikk til Tor Inge Geliassen fra Larvik BK. Han hadde et snitt på 0.7381 per. serie. DAMER: Trondheim BK 2 ble gullvinnere etter å ha slått Dora 10-2 på bortebane. Molde på sølvplass og Haugesund holdt unna fra Sølvkula og ble bronsevinnere. Siden TBK 2 ikke kan rykke opp så er Molde og Haugesund de to lagene som rykker opp. Mette Ertsgaard fra Trondheim BK ble den suverene snitt banepoeng vinneren med 0.8824 per serie.

Klubber opp til 1. Divisjon neste sesong: HERRER: Red Crown, Gokstad og Mosjøen. DAMER: Blue Strike og Munken.

NBF gratulerer Solør BK med en imponerende dobbeltseier i Macron, og vil samtidig benytte anledningen til å takke alle klubber og lag for en godt gjennomført ligasesong. Velkommen til sesongen 19/20! Terminlisten 19/20 offentliggjøres straks..

Så over til «Kongslekene 2019» som ble arrangert hos Bowlingsenteret Kongsvinger. Dette var tredje gang en herlig gjeng med spillere fra Drammen, Oslo, Kongsberg og Kongsvinger satte hverandre i stevne. Cirka 35 spillere, som alle har litt ekstra utfordringer i bagasjen, gjennomførte 3 serier, med innlagt pause hvor pizza og brus ble fortært. Selvsagt medaljer til alle spillere, foruten kåring av «beste lag» = høyest gjennomsnittscore for spillerne på hvert lag. Premien her er en flott «vandrepokal» i form av en stor bamse, ikledd #ungbowling-trøye. Drammen Tigers-laget vant lagkonkurransen for andre gang, og har nå to napp i den premien  –  gratulerer!

En stor takk til alle involverte: spillere, foresatte, lagledere og arrangør denne gang = Grethe Bergersen. Miljøet er alltid veldig godt og inkluderende, og det er spesielt morsomt å oppleve den gode stemningen mellom alle spillerne, også overfor motspillere. Et eksempel til etterfølgelse!

NBF ser gjerne at flere miljøer blir med på disse morsomme og meningsfulle arrangementene. Kretser og klubber anmodes om å informere NBF om mulige deltagere fra andre byer/steder. På forhånd takk for hjelpen.